Това заяви пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.  Повод за

...
Това заяви пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.  Повод за
Коментари Харесай

Божанков пред Фрог: Рашидов беше “държавно отговорно решение” за Нинова, а сега?

Това съобщи пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. 

 

Повод за коментара му е абсурдът в Народното събрание по-рано през днешния ден. 

 

Ето и цялото изявление: 

Господин Божанков, каква е повода за острата замяна на реплики сред Вас и Българска социалистическа партия? Защо обвинихте Корнелия Нинова в “50 нюанса морал ”?

 

Това беше в отговор на нейно изявление. Говореше, че някакво болшинство е образувано. Но отново тя в предходния парламент сподели, че е държавно отговорно да има определен ръководител на Народното събрание, с цел да върви работата на Народното събрание. Но работата на Народното събрание върви по някаква стратегия. Ако един път е определен Вежди Рашидов и това съгласно нея е “държавно отговорно ”, в този момент тя твърди, че е безконтролно и израз на някаква коалиция. 

 

Тогава бе натрапен дневния ред с измененията в Изборния кодекс. Резултатът от това е превръщането на ГЕРБ в първа политическа мощ и Бойко Борисов персонално би трябвало да й благодари. Сега дневният ред е друг - правосъдна промяна, ПВУ, приемане на България в Шенген и Еврозоната. 

 

Вашето изявление провокира реакции в редиците на Българска социалистическа партия. Георги Свиленски се изрече извънредно остро. 

 

Могат да са остри колкото си желаят. Това е техен проблем. Казах това, което имах да споделям. Подчертах, че в предишното Народно заседание съм бил в управлението на Българска социалистическа партия и доста добре помня по какъв начин се обсъждаше тематиката за третия мандат. Колегите палиха свещи и доста се надяваха да има кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи, в случай че той отиде при Стефан Янев и “Български напредък ”. Нека са по-тихи, тъй като сме хора, които са осведомени с процесите и помним повече от три дни. Няма потребност да реагират по този начин прочувствено. 

 

Какво ще се случи с диалозите с ГЕРБ? 

 

Задачата ни е тази - да наложим този дневен ред. Нямаме болшинство за тези законопроекти - Наказателно-процесуален кодекс, КПКОНПИ, Закон за домашното принуждение и други Търсим гаранции - добре, ръководителят е определен, само че въпросът е какъв дневен ред ще наложи той. ГЕРБ са поели ангажимент и го споделиха - джентълменско съглашение. Дали ще удържат на това, не мога да кажа. Но от нас зависи да го наложим като дневен ред. С това сме се явили на избори. 

 

Въпросът е има ли време. 

 

Някои споделят: “Ако има парламент, добре. Но в случай че няма, каква правосъдна промяна ще извършите? ”. Въпросът тук не стои, тъй като правосъдната промяна към този момент е гласувана и препоръчана в Народно събрание от Министерския съвет, разисквана е. Знаят се причините и мненията “за ” и “против ”. Целият път е извървян, не би трябвало да откриваме топлата вода. Става въпрос за политическа воля и за това имат ли предпочитание ГЕРБ да го гласоподават. Ако имат, два месеца даже са доста. Ако нямат, ще намерят опрощение, както и в предишния парламент. Засега поръчките са, че тази промяна ще бъде гласувана.

 

Критиките на Корнелия Нинова значително повтарят и тези, които към този момент съществуват в общественото пространство за опцията въобще за диалози сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Как обяснявате това на хората, които в миналото са дали своят вот доверие на ПП-ДБ? 

 

Елементарно е - явихме се на избори с ясни задължения - Закон за домашното принуждение, Наказателно-процесуален кодекс и механизмът за надзор на основния прокурор. Налагаме този дневен ред от позицията, която имаме. С 60 депутати нямаме болшинство и влизаме в диалози с някой, който е склонен на същия този дневен ред. “Възраждане ” няма да гласоподават тези законопроекти, няма да положат старания да вкарат България в Шенген и Еврозоната. Българска социалистическа партия също явно няма да го създадат. Движение за права и свободи изявяват предпочитание да работят за конституционна промяна. Очевидно е, че има капацитет, в случай че Движение за права и свободи са съгласни. Остават няколко законопроекта, които са подготвени, обсъждани и остават единствено да бъдат гласувани. Въпросът е - ще бъде ли България част от Еврозоната, или ще позволим на “Възраждане ” да плашат хората. 

 

Правилно ли Ви разбирам? ПП-ДБ до известна степен извиват ръцете на ГЕРБ, а не противоположното. 

 

Налагаме своя дневен ред. Това е работата ни. Сега ще има инспекция и тест за партиите, които също са дали обещание това. Ще стане ясно кой е подготвен да извърши тези задължения и кой приказва единствено в акция. 

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР